REIKI Narayanaya

Reiki terapija in Reiki tečaji

Krog življenja

Beseda mandala v sanskrtu označuje sveti krog in se povezuje s pojmi, kot so molitev, meditacija, zdravljenje.

Mandala nas kot fizični vidik povezuje s spiritualnim svetom. 

Mandala pušča sledi povsod v naravi; cvetje, školjke, morska zvezda, snežinke, planeti, prerez plodov sadja in drevesa so najočitnejši primeri mandale. Vsak najmanjši delec snovi ima svoje središče in mandala označuje vesolje, od neskon­čno majhnega do neskončno velikega, od atoma do galaksije.

Tudi človek je mandala, rodi se iz mandale in prvič vidi svet skozi mandalo. Jajčna celica ima obliko mandale, tako kot maternica, v kateri se razvija plod. Ko se rodimo, spoznavamo svet, opazujoč ga skozi oči, še en primer mandale, tako kot so to prsi, iz katerih sesamo mleko. Celo telo je mandala. 

Kaj vse lahko počnemo z Mandalo

Mandale lahko rišemo, barvamo, zlagamo. Medtem ko jih opazujete, lahko meditirate, še posebno zanimivo, in za naš materialistični svet skorajda nedoumljivo, pa je ustvarjanje mandale iz peska.

Budistični menihi se na takšno mandalo pripravljajo dolgo časa – najprej z meditacijo in vizualizacijo, nato pa porabijo cele dneve in tedne, da s paličicami, tulci in tipali iz zrnc peska natančno zgradijo kompleksno sliko. Kot simbol spremenljivosti življenja pisane peščene mandale nato z zamahom roke pometejo z mize, njen prah pa nato vržejo v potok, reko ali na zemljo. Verjamejo, da pesek, ki se blagoslovi med izdelavo mandale, prinaša veliko dobrega zemlji in rekam, s katerimi pride v stik.

Za priljubljenost mandale na Zahodu je zaslužen Carl Gustav Jung, ki je mandalo opisal kot psihokozmogram oziroma risbo našega duševnega vesolja, urejeno razporejenost misli.

Poudarjal je, da se mandale uporabljajo za utrjevanje notranjega bitja ali za spodbujanje poglobljene meditacije, saj nas opazovanje mandale navdaja z vedrino, občutkom, da je življenje spet dobilo smisel in red. Učinkovitost mandale je dvojna: ohranja duševni red ali ga obnavlja, če je izginil.

Ni nenavadno, da je Jung uporabljal mandale v psihoterapevtski praksi, pa tudi njemu so pomagale preiti krizo, ki jo je imel po prekinitvi sodelovanja s Sigmundom Freudom, mandalo je namreč definiral tudi kot prikaz nezavednega jaza in jo uporabljal za odkrivanje čustvenih motenj ter za ponovno vzpostavljanje celovitosti osebnosti.

Moč risanja

Risanje in barvanje mandal nas pomirja in dviga našo zavest. V mandali je poudarjena sredina, ki predstavlja ljubezen, resnico, harmonijo in mir.

Risanje mandal pa še zdavnaj ni le umirjanje in osredotočanje, je starodavna znanost na podlagi svete geometrije. Je posvečen jezik, ki vodi do razumevanja, kako je ustvarjeno vesolje in življenje ter je ključ, ki odklepa vse umetnosti, znanosti in arhitekture sveta.

Sveta geometrija uravnava človeško energijsko polje, ker vsebuje popoln informacijski sistem, ki je namenjen zdravljenju in rasti v mnogih dimenzijah, zato odpira višje nivoje zavesti ter odklepa starodavne modrosti in moči.

Z risanjem ali barvanjem mandale se v človeku ustvarijo globok mir, sproščenost, povezanost, zbranost, harmonija in izpolnitev.

Preveva nas občutek živosti, radosti in pomirjenosti s samim seboj. Zato pravijo mandali tudi ‘zdravilni krog’ in ‘krog svetlobe’.

Globok simboličen pomen mandale in raznolikost vzorcev omogoča duši, da se sprosti od naporov. Risanje ali barvanje mandal je edinstven in veličastni pripomoček, ki je namenjen vsakemu posebej in vsem skupaj, za polnejše in lahkotnejše premike evolucije zavesti. Različni svetovalci, raziskovalci, zdravitelji, misleci in drugi uporabljajo to matrico kot skupek informacij pri preiskovanju in boljšem razumevanju našega mesta v vesolju.

Povzetek rabe Mandal:

° mandalo se uporablja za vzpostavljanje stika s seboj in svetom;

° mandala služi kot pomoč pri meditaciji, zdravljenju in spoznavanju samega sebe;

°mandala je učinkovita pri umiritvi uma, izboljšanju pozornosti in zmanjševanju stresa; mandala vzpostavlja notranje ravnovesje in harmonijo.

Budistični menih pri ustvarjanju Mandale iz peska