REIKI Narayanaya

Reiki terapija in Reiki tečaji

Objemi svoje drevo

Drevesa nam lahko s svojimi energijami pomagajo pri zdravljenju na telesni, čustveni, mentalni, duševni in duhovni ravni, zato objemite drevo večkrat.

V mirnem kotičku narave si izberemo svoje drevo in umirimo svoje misli:

1. Stoje ali sede naslonimo svoj hrbet ob drevo.

2. Začutimo energijo, ki prihaja skozi korenine, gre dalje skozi deblo, na vsako vejo, vse do vrha drevesa in naprej v vesolje (dokler tega še ne čutite, si energijo vizualizirajte).

3. Sedaj si vizualizirajte kako energija prihaja iz dna vaših stopal, gre navzgor po telesu, skozi kronsko čakro naprej do vrha drevesa.

4. To energijo sedaj pripeljite domov, skozi vaše telo nazaj v zemljo.

4 Dihalne vaje proti stresu za začetnike

Pravilno dihanje pomaga zmanjšati stres. Zavestno dihanje je sijajna tehnika za zmanjševanje stresa v skoraj vseh situacijah, vključno s stresnim vsakdanjikom.

Dihanje je zelo individualna zadeva, zahteva pa veliko pozornosti in zavedanja, da se telo navadi na določen način gibanja. A pozor, nikar ne dihajte skozi usta, ampak skozi nos. Vaše dihanje pa mora biti naravno.

Prednosti nadzorovanega dihanja:

uspešno spopadanje s stresom, znizuje krvni tlak, poveča osredotočenost, optimalno delovanje uma in telesa, prinaša občutek stalne umirjenosti in sproščenosti.

1. Sama vritti (enakomerna dihalna tehnika)

Sama pomeni enakomerno. Vritti pomeni stanje bivanja. Naša telesa so vajena našega plitkega dihanja. Ves čas imejte v mislih: ta tehnika lahko umiri moj živčni sistem, poveča osredotočenost in zmanjša stres in tesnobo.

Sijajna je za začetnike, ki bi se radi sprostili. Že 10 vdihov in izdihov poskrbi, da se umirite in najdete novo ravnovesje v telesu. Za začetek vdihnite in štejte do 4. Nato izdihnite in štejte do 4. Ko boste napredovali, pri vdihu in izdihu štejte do 6 ali do 8.

Dihajte skozi nos. To je osnova pranajama dihanja. 

Sama vritti dihalne vaje lahko izvajate kadarkoli in kjerkoli. Ta tehnika je še posebej učinkovita, ko se zalotite, da vam v glavi divjajo različne misli. Kadar težko zaspite, vam recimo lahko ta dihalna tehnika pomaga upočasniti tok misli in se osredotočiti na trenutno situacijo.

2. Nadi shodhana (izmenično dihanje)

Ta dihalna tehnika se uporablja za uravnoteženje desne in leve hemisfere možganov. Znana je tudi kot tiha dihalna tehnika. Je sijajna za začetnike, ki se začenjajo osredotočati na svoje dihanje. Prinaša sprostitev in izboljša cirkulacijo krvi.

Udobno se usedite. Z desnim palcem lahno pritisnite na desno nosnico in globoko vdihnite skozi levo. Zadržite dih, s prstancem zaprite levo nosnico in izdihnite skozi desno. Nato vdihnite skozi desno nosnico in jo zaprite z desnim palcem in izdihnite skozi levo nosnico. Za začetek minuto ali dve, nato pa po občutku. 

Upočasnitev dihanja je ključ do optimalnih rezultatov te tihe dihalne tehnike. Osredotočite se na občutek hlada, ko vdihnete, in toplote, ko izdihnete.

Primerna je kadarkoli se vam bo zdelo, da se težko osredotočite ali pa potrebujete več energije (denimo pred sestanki po kosilu). Nadi shodhana prečisti kanale in meridijane vašega telesa. Je tudi sijajna naravna "uspavalna tableta". 

3. Sohum meditacija (trebušno dihanje/oceanski val)

Vsak lahko uživa ob tem oceanskem valu dihanja. Ta tehnika dihanja je idealna tudi za začetnike.

Eno dlan položite na prsni koš, drugo pa na trebuh. Globoko vdihnite skozi nos. Dvigniti se moram trebušna prepona, in ne prsni koš. Po vdihu in izdihu vsakokrat sledi 2- do 3-sekundni premor.

Sijajno za čas nosečnosti, saj ima od te dihalne tehnike veliko koristi tudi še nerojeno bitje. Izboljša absorpcijo kisika in razstrupi celotno telo. V minuti naredite 8 do 10 globokih, počasnih vdihov, v naprednejši fazi pa lahko meditacijo izvajate 5 minut. Tako boste tudi zmanjšali krvni tlak in se znebili napetosti. Tehnika je sijajna tudi za povečanje kapacitete pljuč in za izboljšanje prebave. Pomaga tudi uravnavati naravni ritem srca.

Odlično deluje pred testi, intervjuji ali katerimikoli drugimi stresnimi dogodki. Morda se vam bo na začetku zdela težka, toda bodite potrpežljivi in telo in um vam bosta pomagala pri nadzoru dihanja.

4. Anuloma viloma (naprednejša stopnja nadi shodhane)

Ta tehnika dihanja je zelo podobna izmeničnemu dihanju skozi nosnici, le da je tu dihanje bolj glasno in potisno. Po starodavnih zapisih naj bi ta dihalna tehnika zdravila vse oblike notranjih bolezni brez zdravil.

Najprej se udobno usedite. Preden začnete, se dobro useknite. Z desnim palcem zaprite desno nosnico in dvignite desni komolec, tako da bo poravnan z vašo desno ramo in bo tvoril pravi kot s tlemi. Nato močno vdihnite skozi levo nosnico. Z desnim prstancem nato zaprite levo nosnico in izdihnite skozi desno nosnico in nato spet vdihnite skoznjo. Gre za hitrejšo obliko nadi shodhane. Zrak se potisne v pljuča in jih tako prečisti, hkrati pa poveča srčni utrip.

Ta dihalna tehnika je sijajna za začetek dneva! Vendar, pozor: če še ne obvladate osnovnih dihalnih tehnik, se vam lahko tudi malo vrti v glavi.

Anuloma vilomo izvajajte na prazen želodec, najbolje zgodaj zjutraj ali pa sredi popoldneva, preden posežete po skodelici kave. Po njej se boste počutili, kot da ste se razplesali na živahno glasbo in popili espresso.

Pravilno trebušno dihanje

Udobni položaji za pravilno dihanje